Túrázni mentem header, Facebook ikon Túrázni mentem header, Youtube ikon Túrázni mentem header, Instagram ikon

Mátrabérc – 2020 – Felkészülés III.

Videó Track

Hegymenet – Muzsla és Ágasvár

Az idei utolsó túra – január 2-án – ami még a megszokott mederben folyik. Aztán egy olyan útra készülök rálépni, amiről semmit sem tudok, én, aki mindent előre akar tudni. Olyan út ez, amiről tudjuk, hogy be fog következni, mégsem hisszük el, még nem. Elkerülhetetlen most már a változás. Ugyanakkor megnyugtat, ahogyan látom magunkat sok-sok év múlva.

Kiruccantam edzeni egyet a Mátrába, ahol két fő célom volt. Az egyik célom a mátrabérc nyugati útvonalának feltérképezése, a másik, hogy lenyomok két hegymenetet is, ha már épp ott járok. Szurdokpüspökiben, az általános iskola előtt parkoltam le a kocsit és nekiindultam a Muzslának.

Az első méterektől az utolsóig emelkedik, végig a hegy gerincén, 6,8 km hosszan, egészen 805 méteres magasságig. Az út során pihenésre nincs lehetőség, az a néhány rövid ereszkedés, ahol vissza kell adni a szintből, csak hátráltat. Kaptam viszont közben panorámát, nem is egyet, például a Tátra felé és megcsillantak a nap első sugarai a deres talajon. Szóval megéri megmászni, de ez nem kezdőknek való terep.

Az út folytatása Ágasvár felé továbbra sem pihenős. Vagy a meredek ereszkedések, vagy a masszív saras erdészeti utak miatt. Szerencsére éppen fagyott állapotban volt, a mélyedések között megolvadt víz pedig jéggé dermedt. Mátrakeresztes masszív ködbe burkolózott, amit saját magának köszönhetett. Ugyanis a szagok alapján égettek mindent a kályhákban, amit értek. Csak egy pillanatra álltam meg, majd benyomultam a Csörgő-patak jégbe zárt csodavölgyébe. Ágasvár innen már karnyújtásnyira fekszik. Két hullámban visz fel az emelkedő, az első közepesen erős, de jól tempózható ösvény, egészen a turistaházig. Majd rövid pihenő után jön a második hullám. Egy 600 méteres távon, 120-130m szint. Végig sziklák, gyökerek és fák kínálnak támaszkodó és kapaszkodó pontokat. Nagyon élveztem ezt a fel kört. A másik oldalán – ehhez képest – finomabb a hegy vonulata, és emellett részpanoráma a jutalom. Ezután egy rövidre rátértem a Kékre és visszakanyarodtam a turistaházhoz. Innen már csak vissza kellett evickélnem a kocsiig. Ha ez ennyire egyszerű lett volna.

Mindkét hegyet pipáltam a hegymenet listámon, és a bérc útvonalát is megismertem, szóval tét nélküli volt a maradék táv, ami egyébként még az út fele volt. Az útvonalat csak térképen rajzoltam be az appomon, fogalmam sem volt, milyen lesz a terep. Habár aznap nem időre mentem, azért a 4,5-es átlagot szerettem volna megütni, mert az a mátrabércre is megfelelő érték. Ezen a ponton éppen, hogy csak 4-es volt. Rákapcsoltam. Átkelés a jeges-vizes Csörgő-patakon, egy két ballett mozdulat kíséretében, majd hosszan elnyúló emelkedés. Így kezdődött a megpróbáltatásaim sora.

A magamtól várt tempó így elmaradt. Aztán Fallóskút után ereszkedni kezdtem a sárga kereszt jelzésen, ami először terepjárós úton vitt, majd beterelt egy fiatal, de sűrű erdőbe. Erőteljesen haladtam lefelé, és közben először a jelzés szűnt meg, aztán a csapás is. Egy ideig hezitáltam, hogy visszaforduljak-e vagy sem, de mind a patak, mind az autók halk moraját hallottam, így a továbbhaladás mellett döntöttem. Egyre sűrűbb lett a terep, ekkor a nap is elbújt egy hegy mögé, így egy ponton elveszítettem a tájékozódást, hogy pontosan milyen irányba is tartok. Majd kiértem egy szirthez, ahol megpillantottam a terepjárós utat.

Csakhogy, azon a helyen, ahol álltam őrültség lett volna lemenni, mivel minden csupa dér volt, jobbra tőlem látszott ugyan egy csapás, ahol kevésbé volt növényzet, de ott folyt a patak, szintén kövek között, így maradt a cserjés a patakon túl. Azt választottam. Egy ideig úgy-ahogy tudtam haladni, aztán bezáródott előttem és mögöttem is. Se előre, se hátra. Teli volt tövissel, bogánccsal, meg mindenféle kapaszkodó növénnyel. Alig 20-30 méterre saccoltam csak az utat, ennyit kellett csak megtenni.

Nekiduráltam magam. 1 métert alig haladtam, de egyszerre tépte le a sapkámat, kötötte ki a cipőfűzőmet, rántotta ki a kulacsomat, csapódott a szemembe és karcolt szanaszét a cucc. Eldurrant az agyam és egyszerre pánikba is estem kissé. Ekkor már egyébként 14:00 is elmúlt és kezdett ködösebb lenni az idő, érezhetően sötétebb lett. Pár percre megálltam és összeszedtem a gondolataimat, hogy mi legyen a megoldás.

Felvettem magamra a kabátot, kesztyűt, napszemüveget, felcsaptam a kapucnit és kézzel, lábbal erőből kezdtem törni az utat. Nem sokra mentem vele. Majd guggolva és négykézláb próbálkoztam, de akkor meg a hátizsákom miatt haladtam kevésbé. Lekapcsoltam minden funkciót és csak arra tudtam összpontosítani, hogy márpedig át fogok menni ezen a cserjefalon. Nagy küzdelem árán, összevagdosva, kezemen és lábamon vérezve, szálkákkal a kezemben, de kiértem belőle. Jó lecke volt.

Veszítettem legalább 30 percet ezzel a téves döntéssel. Mentálisan teljesen szétszedett. Csak negatív gondolatok keringtek a fejemben és hosszú kilométereken át képtelen voltam kirángatni magam belőle, közben arra gondoltam, hogy ez lehetett a napi mélypont, így hát maximumra kapcsoltam és elkezdtem darálni a táv fennmaradó részét. Az utolsó 5 kilométeren, amikor elkezdtem ereszkedni sűrű tejköd borította be az erdőt, már szürkület volt. Odaértem egy igen meredek ösvényhez. Sziklás, és apró morzsalékos terepen kellett lemenni, úgy, hogy nem láttam az alját a köd miatt, és itt alig voltak fák, amik segíthettek volna. Leküzdöttem magam, majd ismét át kellett kelni egy patakon, de részben be volt fagyva, ráadásul az „átjáró” kövek is jegesek voltak. Valahogy megoldottam. Majd egy kaptató vitt fel, de elvesztettem a jelzést és a telefonon is beszart a GPS, és szürkült, egyre határozottabban. Így ért véget egy nagyszerű nap végül kevésbé jól végződő kálváriája.
Egészben beértem a célba, és mindkét aznapi feladatomat teljesítettem. A mátrabérc szenzációs út lesz, és már alig várom, hogy eljöjjön a napja. Azonban ezen a napon ismét meg kellett tanulnom valamit. Mégpedig, hogy minden döntésnek súlya van, és semmit sem lehet félvállról venni, mert a körülmények rögtön megbüntetnek érte. Egy ponton az elemek elkezdtek ellenem fordulni, de én csak jóval később vettem ezt észre. Azt hiszem – többek között – azért úsztam meg ennyivel a dolgot, mert a felszerelésem extrán jó, az erőnlétem rendben van, és már kellő túra tapasztalattal bírok…
Kategóriák:
Videó Track

Kapcsolódó

Túraútvonalak